Dan slovenske hrane

V petek, 15. 11. 2024, je bil prav poseben dan, saj smo obeležili Dan slovenske hrane z našim že tradicionalnim slovenskim zajtrkom. S tem dogodkom smo želeli poudariti pomen zdrave prehrane, še posebej pa izpostaviti vrednost domače in lokalne hrane, ki jo pridelajo naši slovenski kmetje.

Zajtrk, ki smo ga uživali, predstavlja bogastvo naše narave in kulturno dediščino. Na naših mizah so bili mleko, kruh, maslo, med in jabolko, vse domačega porekla. Prav ti izdelki so rezultat pridnih rok slovenskih kmetov, čebelarjev, mlinarjev in pekov. Zajtrk ni samo obrok, je čas, ko si lahko vzamemo trenutek za mirno jutro in hvaležnost za hrano, ki nam daje energijo za učenje in igro.

Z zdravim zajtrkom ne skrbimo le za svoje telo, temveč tudi za trajnostno prihodnost. Ko izberemo lokalno hrano, podpiramo domače pridelovalce, varujemo naše okolje in ohranjamo slovensko podeželje. Naše majhne izbire imajo velike učinke s katerimi pomagamo ohraniti čisto naravo, pestrost okusov in tradicijo, ki bogati našo skupnost. Vsak grižljaj naj nas spomni, kako dragoceno je vse, kar imamo na krožniku. Hvaležnost za to izkažemo tudi z zavedanjem o hrani, da jo cenimo in uporabljamo odgovorno.

Otroci so si ogledali kamišibaj predstavo Kdo je najpomembnejši. Kamišibajkarki Polona in Urška sta otrokom priredili zabavno predstavo o pomembnosti lokalne slovenske prehrane in predstavili živila, ki sestavljajo tradicionalni slovenski zajtrk.

Obiskale so nas tudi članice društva kmetic občine Videm, ki so nam predstavile različne vrste kruha, katere smo tudi pokusili. Dan smo preživeli ob poučnih vsebinah, prijetnem druženju in okusnem zajtrku!

Nina Pihler, Polona Huzjan in Urška Tikvič

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost